ثبت نام شما با موفقیت انجام شد

این مطلب را به دوست خود ارسال کنید

اطلاعات شما نزد فروشگاه آنلاین قنادباشی کاملا محفوظ می باشد

برای ثبت سفارش و پرداخت به شماره 09217923308 پیغام ارسال کنید.

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن
چکیده این مطلب : انتشار : 1399/02/31 0 نظر

قالب های سیلیکونی وقتی تصمیم به تهیه کیک ، دسر یا شکلات گرفته باشید، یکی از گزینه های شما می تواند باشد. تولید صابون، شمع ، مجسمه ، رزین و ... از دیگر کاربرد های قالب های سیلیکونی است.

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن موضوع مطلب امروز است. وقتی تصمیم به تهیه کیک ، دسر یا شکلات گرفته باشید، قالب های سیلیکونی یکی از گزینه های شما می تواند باشد. تولید صابون، شمع ، مجسمه ، رزین و ... از دیگر کاربرد های قالب های سیلیکونی است. این قالب ها که جزء بزرگی از لوازم قنادی محسوب می شوند از جنس مواد پلیمر معدنی بوده و از ترکیب اتم های اکسیژن و سیلیسیوم ساخته می شوند.

 

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

وقتی تصمیم به تهیه کیک ، دسر یا شکلات گرفته باشید، قالب های سیلیکونی یکی از گزینه های شما می تواند باشد. تولید صابون، شمع ، مجسمه ، رزین و ... از دیگر کاربرد های قالب های سیلیکونی است. قالب های سیلیکون که جزء بزرگی از لوازم قنادی محسوب می شوند از جنس مواد پلیمر معدنی بوده و از ترکیب اتم های اکسیژن و سیلیسیوم ساخته می شوند. مولدهای سیلیکونی که از دیگر محصولات سیلیکونی هستند در تهیه کیک های فوندانت استفاده می شود.

در کنار قالب های کیک ، شیرینی، شکلات و رزین، برخی ابزار و لوازم قنادی دیگر هم از سیلیکون ساخته می شوند که لیسک ها، قلم مو ها از جمله این ابزار هستند.

در ادامه مطلب با کلیات ماده سیلیکون، قالب سیلیکونی ، ویژگی های این قالب ها، انواع قالب های سیلیکونی از نظر تولید آنها، کاربرد های قالب های سیلیکونی، نحوه استفاده از قالب های سیلیکونی، چگونگی ساخت قالب های سیلیکونی و در نهایت با روش تولید این قالب ها در خانه آشنا می شوید.

 

 

ماده سیلیکون چیست ؟

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

سیلیکون ماده ای لاستیکی، انعطاف پذیر در عین حال محکم است که از ترکیب ماده ای طبیعی به نام سیلیکون که با حرارت دادن از شن و سنگ استخراج شده و با اکسیژن و مواد دیگر به دست می آید. با وجود شباهت های ظاهری این ماده به پلاستیک، ساختار سیلیکون کاملا متفاوت بوده و برخلاف پلاستیک، از فرآورده های پتروشیمی تهیه نمی شود.

به بیان دیگر ماده سیلیکون، نوعی پلیمر معدنی بوده و از ترکیب اتم های اکسیژن و سیلیسیوم (SiO2) تشکیل شده است. ماده اصلی که سیلیکون از آن بدست می آید اصطلاحا از منشأ سنگ های سیلیس یا سیلیکا است که در طبیعت و معادن وجود دارند. این ماده معدنی که در طبیعت بصورت شیشه یا شن وجود دارد استخراج شده و سپس در کارخانه های تولید سیلیکون با روشهای پلیمیریزاسیون به پلیمر های سیلیکون تبدیل می شوند که با توجه به مصارف صنعتی آنها، به انواع محصولات تبدیل می شوند.

سیلیان های واکنشی، مایعات سیلیکون و پلیمرهای سیلیکونی انواع این محصولات هستند که در تولید انواع مختلفی از جمله مواد جامد، مایع، چسب های نیمه چسبناک، گریس، روغن و لاستیک استفاده می گردد.

این ترکیب موجب ایجاد مقاومت زیاد در برابر حرارت می گردد که این ویژگی، دامنه کارکرد و کاربرد این نوع ماده را گسترده می کند. از دیگر ویژگیهای این ماده نچسب بودن آن است.

 

 

 

قالب سیلیکونی چیست؟

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

قالب های سیلیکونی نوعی از قالب هستند که از ماده پلیمر سیلیکون تولید می شوند. تولید این قالب ها نسبت به سایر قالب ها کم هزینه تر و طریقه ساخت ساده تری دارند.

از سیلیکون برای عمل قالب گیری و درآوردن شکل دلخواه برای مصارف گوناگون، استفاده می گردد. قالب های سیلیکونی به دلیل انعطاف پذیری و دوام بالا، در موارد مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. نکته قابل توجه این است که هر چه سطح داخلی قالب ها، براق تر و شفاف تر باشد، کاربرد هنری از جمله ساخت زیورآلات رزینی خواهد داشت. اما هر چه سیلیکون کدر تر و سخت تر باشد، برای مصارفی همچون تست بتن در آزمایشگاه های عمران و یا ساخت صابون مورد استفاده قرار می گیرد.

در واقع بیشترین مصرف قالب های سیلیکونی برای کار با رزین است که حالت ژله ای و انعطاف پذیر دارند. بیشترین طرح های این قالب ها اشکال مربع ، دایره و مستطیل  و ... هستند. همچنین برای انگشتر رزینی  و دستبندهای رزینی نیز نوع دیگری از قالب های سیلیکونی که به صورت استوانه میان تهی هستند استفاده می شود. این قالب ها با همان نام قالب سیلیکونی انگشتر یا قالب سیلیکونی چند وجهی و قالب سیلیکونی کریستالی و... شناخته می شوند.

هرچقدر رنگ قالب شفاف تر باشد، نشان دهنده کیفیت بهتر قالب سیلیکونی است و درنهایت، بدلیجات رزینی با کیفیت تری خواهید داشت. علاوه بر آن استفاده از قالب های با کیفیت این مزیت را دارد که می توان ازآن برای دفعات زیادی استفاده کرد و همینطور رزین به راحتی از آن جدا می شود و نیازی به چرب کردن قالب ندارد.

 

 

ویژگیهای قالب های سیلیکون

قالبهای سلیکونی قابلیت تحمل در دماهای بالا و پایین را دارند و در برخی گرید ها تا 450 درجه سانتی‌گراد گرما را تحمل می‌کند و در هر شرایطی، خاصیت لاستیکی خود را حفظ می کنند. همچنین در مقابل شرایط جوی مانند رطوبت و نور، مقاومت خوبی دارند. نور فرابنفش ، ازن ، آب و …  حتی برای مدت بیش از ده سال هم بر روی آنها بی‌اثرند.

قالبهای سیلیکونی چسبندگی بسیار خوبی دارند. قالبهای سیلیکونی بهترین رهاساز قالبی هستند. روغن سیلیکون به‌عنوان رهاساز قالب بکار می‌رود.

 

برای اندازه گرفتن حجم قالب از پیمانه پر از آب استفاده ‌کنید. به این صورت که هر چند پیمانه آب که قالب گنجایش داشته باشد به همان میزان گنجایش رزین، شکلات ، مایه کیک خواهد داشت. البته لازم به ذکر است که شما باید میزان فضایی که کیک برای پف کردن نیاز دارد را نیز در نظر داشته باشید.

 

قالب های سیلیکونی مختلف با طرح های گوناگون در بازار وجود دارد. این قالب ها با توجه به سیلیکون قالب گیری شده در آنها دارای کیفیت های متفاوتی هستند. فاکتورهای زیر را می توان از نشانه های یک قالب سیلیکون با کیفیت نام برد:


انعطاف پذیری بالا

در قالب هایی که دارای انعطاف پذیری بالایی باشند، به راحتی و بدون صدمه زدن به بدنه قالب، می توان رزین شکل گرفته را از آنها خارج کرد.


راحتی استفاده

این فاکتور رابطه مستقیمی با نرمی و انعطاف پذیری قالب دارد.


شفافیت بالا

هر چه قالب سیلیکونی شفافیت بالاتری داشته باشد، قطعات هنری خروجی شما نیز از شفافیت بالاتری برخوردار هستند.

 


تعداد بار استفاده

اکثر کاربران در هنگام خرید قالب سیلیکونی ، این سوال را می پرسند که تا چند بار از این قالب می شود استفاده کرد. تعداد بار استفاده از قالب را نوع متریال و سیلیکون بکاررفته در ساخت قالب تعیین می کند. در بازار دونوع قالب وجود دارد، قالبهای ایرانی و قالب های وارداتی. اگر بخواهیم تقریبی برای شما بگوییم، قالب های ایرانی بین 20 تا 30 بار و قالب های خارجی بین 30 تا 40 بار قابل استفاده هستند. البته بهتر است فراموش نکنید که نحوه استفاده و مراقبت شما نیز تاثیر زیادی بر طول عمر قالب سیلیکونی دارد.

 

 

 

انواع قالب های سیلیکونی

قالب های سیلیکونی نسبت به روش تولیدی که دارند به سه دسته سیلیکون های هواپخت (RTV) ، سیلیکون های هواپخت یا (HTV) و سیلیکون های مایع (LSR) تقسیم می شوند:

 

سیلیکون های هواپخت (RTV (Room Temperature Vulcanization  :

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

از مهم ترین ویژگی این گروه می توان به مقاومت در برابر حرارت، اسید، الکتریسته و رطوبت، انعطاف پذیری و کشسانی بالا و عدم چسبندگی به سطوح را اشاره نمود. این نوع از سیلیکون در دمای هوای اتاق شکل می گیرد و استفاده از آن در تعداد دفعات زیاد موجب بی کیفیتی آن نمی شود.

برخی از کاربرد های سیلیکون قالبگیری نوع RTV به شرح زیر است :

  • مناسب برای ساخت قالب محصولاتی از جنس سنگ گچ ، بتن ، رزین ، GRC ، سنگ مصنوعی
  • مناسب برای ساخت قالب کلیه مواردی که جهت قالب گیری نیاز به واکس دارند.
  • مناسب جهت ساخت قالب زیره کفش و همچنین نمونه برداری از زیره کفش
  • ساخت انواع پد های مناسب چاپ
  • مناسب ساخت سیلیکون های پزشکی جهت تولید اجزاء مصنوعی بدن
  • قابل استفاده در صنایع دستی ، شمع سازی ، مجسمه و پیکر سازی ، صنایع روشنایی
  • ساخت قالب های مواد غذایی و همچنین محصولات مربوط به کودکان همچون سرشیشه ، پستانک و مسواک
  • مناسب جهت قالبگیری موادی با جنس رزین اشباع نشده – انواع رزین های اپوکسی – پلی رزین – رزین پلی استر و پلی یورتان
  • مناسب ساخت قالب های دکوراسیون ساختمان همچون تزئینات مبلمان دیواری ، قرنیز ، نرده ، سقف ، راه پله ها ، فواره ، پیش بخاری

 

 

سیلیکون های گرما پخت (HTV (High Temperature Vulcanization :

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

این دسته از سیلیکون ها در برابر حرارت بالا و سرما مقاوم بوده و رنگ پذیری آسانی داشته و در نهایت خواص الکتریکی و مکانیکی خوبی دارد. این نوع از سیلیکون بیشتر مورد استفاده در تولیدات صنایعی مانند صنایع ماشین سازی، صنایع الکتریکی، مهندسی و ساخت و ساز، صنایع غذایی ( قالب های کیک پزی و شیرینی پزی)  و صنعت ریخته گری است.

از جمله کاربرد این مواد می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • ساخت قالب های عمومی و ریخته گری
  • ساخت قالب های سرامیک سازی و واشرسازی
  • تولید قالب قطعات آلیاژی و جواهراتی از جنس طلا
  • تولید قالب های ویژه چاپ گرم و طلاکوب
  • امکان استفاده در صنایع مختلف همچون صنایع غذایی ، صنایع پزشکی ، صنایع دارویی

 

 

 

سیلیکون های مایع یا روغن سیلیکون (LSR (Liquid Silicone Rubber :

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

استفاده از سیلیکون های مایع (روغن سیلیکون) زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که بخواهیم گران روی ( ویسکوزیته ) سیلیکون رو کاهش دهیم. از ویژگی های سیلیکون های مایع پایداری زیاد و توانایی مقاومت دربرابر دماهای بالا و پایین، شفافیت ذاتی و محصولات رنگی و سفارشی است. کاربرد سیلیکون های مایع بیشتر در محصولاتی است که در ساخت نیاز به دقت و ظرافت بالایی دارد. مانند ساخت مولاژ در مصارف پزشکی، ساخت محصولات بهداشتی مانند سر شیشه شیر برای نوزادان و ساخت محصولات آشپزخانه و … است.

 

 

کاربرد های قالب سیلیکونی

قالب های سیلیکونی در موارد زیادی قابلیت استفاده دارند که یکی از مهم ترین قابلیت آنها قالب های سیلیکونی برای اجرای طرح روی شکلات و کاکائو و انواع ژله است که هم در منازل و هم در صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین نوعی قالب های سلیکونی وجود دارد که در برابر حرارت از مقاومت بالایی برخوردار است و بیشتر در شیرینی پزی و کیک پزی کاربرد دارد.

یکی از کاربردهای مهم سیلیکون، تولید وسایل شیرینی پزی است که به دلیل انعطاف پذیری، نچسب بودن، تنوع بی نظیر در شکل و رنگ، بسیار پر طرفدار است. قالب های سیلیکونی ، قابلیت استفاده در یخچال و فریزر را دارند و البته انواع مرغوب تر آن ها، مقاوم به حرارت بوده و برای استفاده در فر و مایکروویو هم مناسب هستند. میزان تحمل دمای این قالب ها، روی جعبه یا خود قالب حک شده و معمولا تا دمای 220 درجه سانتی گراد مقاوم ‌هستند. این قالب ها  گرما را بصورت یکنواخت انتقال می دهند، اما سرعت جذب گرمای آنها از قالب های دیگه پایین تر بوده و این ویژگی می تواند روی ظاهر کیک یا نان تاثیر بگذارد. در واقع انتقال کندتر گرما باعث روشن ماندن رنگ رویه کیک شده و شما به اشتباه فکر می کنید که پخت کامل نشده تا محصول را بیش از حد بپزید. این موضوع باعث ایجاد تیرگی در کف قالب می شود، پس این را بدانید که یک درجه روشن تر بودن رویه در استفاده از این قالب ها طبیعی است.

قالب های سیلیکونی به دلیل نرمی، ابتدا باید روی سینی مناسب قرار داده شده و سپس با مواد دسر یا مایه کیک پُر شوند، در غیر اینصورت حین انتقال به فر یا یخچال دچار مشکل می شوند. برای این قالب ها نیازی به تغییر دما نیست و صرفا در صورت بزرگ بودن قالب، به زمان توجه کنید. قالب های سیلیکونی با کمی خیس خوردن به راحتی تمیز شده و قابلیت گذاشتن در ماشین ظرفشویی را هم دارند.

نکته: در صورتیکه از نوع خوب قالب های سیلیکونی استفاده کنید، بدون چرب کردن نچسب بوده و به راحتی از قالب خارج می شوند. همین خصوصیت این قالب ها را برای مایه های چسبناک مناسب کرده و استفاده از کپسول های ( لاینرها ) سیلیکونی برای مافین ها بسیار متداول است، چون ذرات مافین به آن نچسبیده و به راحتی بعد از پخت جدا می شود. در واقع عدم نیاز به چرب کردن از مهمترین راه های تشخیص قالب های اصل و فرع سیلیکونی است. اما با وجود اینکه قالب سیلیکونی نیازی به چرب کردن ندارد، بسیاری از اساتید معتقد هستند که بهتر است که قالب های سایز بزرگ چرب شوند. بهترین وسیله برای چرب کردن این دسته از قالب ها اسپری جدا کننده یا روغن جدا کنندست که هر دو در لوازم قنادی ها به فروش می رسد.

اما اگر این دو در دسترس نبود از روغن جامد و در غیر این صورت از کره گیاهی یا حیوانی برای چرب کردن استفاده کنید. روغن مایع برای چرب کردن این دسته از قالب ها مناسب نیست، چرا که باعث چسبناک شدن قالب، بخار کردن و تیره شدن زیر کیک می شود.
 
توجه: استفاده از قالب های سیلیکونی ارزان قیمت و بدون جعبه و مارک، در یخچال و فریزر مشکلی ندارد ولی به دلیل داشتن پلاستیک فشرده، خالص نبودن و دود کردن در حرارت، استفاده از آن ها در حرارت خطرناک است. شرکت های Silikomart ، Pavoni ، Martellato ، Wilton... از تولید کنندگان سیلیکون قابل استفاده در حرارت هستند، البته استفاده از برندهای دیگری که قابلیت حرارت دادن را روی جعبه ذکر کرده اند هم قابل قبول است.

 

ساخت اجسام پلی استری و رزین اشباع نشده ( مانند رزین اپوکسی ، پلی رزین و رزین پلی استر ) و بتنی در سایز ها و طرح های متفاوت از دیگر کاربردهای قالب های سیلیکون است که امروزه در زندگی روزمره افراد کاربرد آنها را بسیار می بینیم. از جمله مجسمه ها و پیکر سازی ، تاج های مبلمان ، قاب های تزئینی پرده و … .از دیگر کاربرد های فراوان این دسته از قالب ها هستند. در ادامه می توان به ساخت شمع سازی و تولید زیور آلات رزینی هم اشاره کرد که امروزه در کسب و کار های زیاد دیگری نیز این قالب ها مورد استفاده قرار می گیرد.

تولید مجسمه های پلی استر، فوندانت، تهیه انواع ژله و دسر یخچالی از دیگر کاربردهای سیلیکون است.

 

 

تولید قالب سیلیکونی به وسیله پرینت سه بعدی

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

یکی از راه های ساخت قالب های سلیکونی استفاده از فناوری پرینت سه بعدی برای ساخت نمونه اولیه است . در مرحله اول محصول طراحی شده و طرح AutoCAD از آن تهیه می شود.

سپس در مرحله بعدی طرح سه بعدی چاپ شده یا CNC شده ، به روش های  FDM و SLS  و DLP  پرینت سه بعدی گرفته و تولید می شود. انتخاب هر کدام از پرینت ها بسته به ویژگی خاص آن پرینتر متفاوت می باشد.

برای مثال تکنولوژیDLP دارای دقت بالایی بوده و بیشتر مخصوص تولید قطعات بسیار ظریف است. تکنولوژی FDM مورد استفاده تولید نمونه سازی های سریع می باشد که هر کدام طبق کاربرد خود مورد استفاده قرار می گیرد و پس از پرینت گرفته شده برای از بین بردن پلیسه یا شیار های موجود از انواع شیوه های پرداخت استفاده می شود. در نهایت با استفاده از سیلیکون مورد نظر (که مناسب با کاربرد قالب خواهد بود ) در اطراف قالب پرینت سه بعدی شده برای ساختن قالب سیلیکونی نهایی تزریق می شود .

 

 

 

چگونه می توانید قالب سیلیکونی خود را بسازید

در صورتیکه علاقه مند هستید بدانید که چگونه می توانید قالب سیلیکونی خود را بسازید، ادامه مقاله را مطالعه کنید. برای ساخت قالب ها باید 3 مرحله را اجرا کنید:

 

مرحله اول - آماده کردن قالب مدل برای ساخت قالب

قبل از هر کاری باید از طرح مورد نظر خود یک نمونه داشته باشید. این نمونه می تواند هر شیء یا مجسمه و تندیسی باشد که در نظر دارید تا قالبی به همان شکل برای آن تهیه کنید. اگر از طرح خود مدل اولیه ندارید باید این کار را به CNC کارها با پرداخت هزینه بسپارید و یا برای مدل های پیچیده تر از فعالان نمونه سازی با پرینتر سه بعدی کمک بگیرید.

برای شروع باید یک جعبه ساخت قالب بسازید، بسته به ابعاد نمونه اولیه می توانید از یک کارتن آماده استفاده کنید و یا قطعات سفت مقوایی و یا چوبی را در کنار هم قرار دهید و محفظه ای مستطیلی یا مربعی شکل بسازید.
در روشی دیگر می توانید روی یک قطعه شیشه با مقوا یک 4 وجهی بدون درز بسازید شیشه باعث می شود سطح زیر کار شما صاف و صیقلی ساخته شود.

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

 

 

مرحله دوم : مخلوط کردن و آماده سازی مواد اولیه سیلیکون

بسته به ابعاد قالب مورد نظرتان و محاسبه حجم آن مایع سیلیکون را وزن کنید، سیلیکون به صورت دو جزیی فروخته می شود و پس از اعمال هاردنر به آن خشک می گردد. پس از وزن کردن سیلیکون بسته به دستور مصرف درج شده بر روی ظرف به اندازه 3 تا 4 درصد از وزن سیلیکون، هاردنر را اضافه نمایید و خوب بهم بزنید تا کامل ترکیب شود. توجه داشته باشید پس از اضافه کردن هاردنر فرآیند سفت شدن سیلیکون آغاز می شود.

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

 

مرحله سوم : ریختن سیلیکون در محفظه

پس از آماده سازی سیلیکون، آن را درون محفظه خود بریزید تا کاملا نمونه اولیه شما را پوشش دهد.

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن


پس از گذشت 8 ساعت، سیلیکون سفت شده و می توانید آن را از قالب دربیاورید. قسمت هایی که نیاز به برش دارد را برش دهید، قالب سیلیکونی انعطاف پذیر شما آماده مصرف است.

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

همه چیز درباره قالب های سیلیکونی و کاربردهای آن

 

 

نکات ضروری قبل از استفاده از قالب سیلیکونی کیک و شیرینی

  • قبل از هر بار استفاده آن را خوب بشویید.
  • برای انجام عمل پخت، به هیچ عنوان قالب سیلیکون نباید در معرض شعله مستقیم باشد و در صورتیکه از آن در فر استفاده می کنید، حتما در طبقه وسط فر استفاده شود.
  • اغلب قالب های کیک و شیرینی قابلیت تحمل حرارت های بین 180 تا 210 (بعضا تا 240)  درجه سانتیگراد را دارند.

 

 

نکات ضروری قبل از استفاده از قالب سیلیکونی رزین

  • اگر هر قالب رزینی با هر عمقی در اختیارتان قرار می گیرد، دلیل بر این نیست که می توانید آن را به یکباره از رزین اپوکسی پر کنید!!! همه ی رزینهای زیور الات حجمی نیستند و شما باید لایه به لایه کار کنید.
  • در قالبهای رزین نباید رزین اپوکسی غلیظ بریزید چون به شدت داغ کرده و باعث سوختن قالبتان می شود  و قالب چسبیده می شود.
  • رزینهای نامرغوب به قالب آسیب می رساند، پس در هنگام خرید رزین اپوکسی به برند و اعتبار جایی که خرید می کنید توجه ویژه بکنید. یک رزین بی کیفیت می تواند کار شما را ازصد به صفر برساند! برعکس این مساله هم صادق است.
  • رنگهای جوهر قلابی که پر از تینر های قوی هست برای قالب سیلیکونی رزین مناسب نیست.
  • فندک گرفتن مستقیم و با شعله زیاد قالب رزینی شما را خراب می کند.
  • بعد از هر بار استفاده باید قالب خود را  با مایع ظرفشویی شسته و خشک کنید و داخل نایلون گذاشته حتی المقدور در جای سرد مثل یخچال نگهداری کنید.
  • بهتر است در مواردی که حجم رزین بالا است، ابتدا چند پاف اسپری سیلیکون داخل قالب بزنید.

 

 

استفاده از مطالب با ذکر منبع آزاد است.

نظرات

whatsapp